29
Jan

Weyts plant nieuw overleg met stad Halle

 

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) wil in de lente opnieuw met de stad Halle rond de tafel zitten over keuzes die moeten gemaakt worden over de A8. Daarnaast is de aankoop van woningen langs de A8 gestart om een doortocht mogelijk te maken.

Vlaams parlementslid Michel Doomst (CD&V) interpelleerde minister Weyts over de stand van zaken van de A8 in Halle.

“De ingrepen kunnen opgedeeld worden in twee luiken”, zegt de minister. “In eerste instantie willen we oversteekplaatsen voor voetgangers en fietsers veiliger maken aan de drie kruispunten die met verkeerslichten worden geregeld, namelijk aan de Rodenemweg, de Halleweg en de Nijvelsesteenweg. Daarvoor plannen we fietsers- en voetgangersbruggen. Het eerste project omvat een voetgangersbrug aan Rodenem. Het budget van dit project is voor dit jaar voorzien. De brug is niet bedoeld voor fietsers. Die krijgen een eigen omleidingsweg langs het kanaal en onder de A8. Aan de twee overige kruispunten komen er bruggen voor zowel fietsers als voetgangers. Dat budget staat ingeschreven voor 2020.”

In tweede instantie wil men het verkeer op de A8 opnieuw vlotter krijgen. “Op deze weg zijn te vaak files”, zegt Weyts. “Daarom willen we de kruispunten met de Nijvelsesteenweg en de Halleweg anders inrichten. Voorlopig liggen er nog verschillende scenario’s op stapel. De keuzes zullen gemaakt worden in overleg met de stad Halle. In de lente plannen we samen een overleg hierover.”

Definitieve oplossing

Volgens minister Weyts zal de A8 dit jaar ook een structureel onderhoud krijgen. In 2020 is een structureel onderhoud van het fietspad op de Nijvelsesteenweg voorzien.

Opmerkelijk is dat de minister deze keer uitdrukkelijk zegt dat er een definitieve oplossing op lange termijn wordt nagestreefd, waarbij alle gelijkgrondse kruispunten op de A8 in Halle zullen worden opgeheven. In voorbereiding daarvan is het Vlaams gewest in samenspraak met de stad Halle inmiddels begonnen met de aankoop van woningen om die doortocht technisch mogelijk te maken, tenminste met goedkeuring van de eigenaars van die woningen. (idh)

 

(Het Nieuwsblad, 29 januari 2019, Ingrid Depraetere)

Categorie: 

Volg mij ook via

Tweets van Michel

event in de kijker

Lente eetfestijn

10 - 11 - 12 -13 mei

 

zaal Edele Brabant

Agenda

Saturday, 23 February 2019
Sunday, 12 May 2019
Sunday, 26 May 2019