15
mrt

1,5 miljoen € voor kerk Leerbeek

 

Minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) heeft voor de restauratie van de Sint-Pieterskerk in Leerbeek een premie toegekend van 1,5 miljoen euro. Mogelijk kunnen de werkzaamheden aan het beschermde gebouw al na de zomer van 2016 worden aangevat.

De Sint-Pieterskerk is al sinds eind december 2015 gesloten. Het bleek niet langer veilig om het bouwvallige gebouw open te houden voor bezoekers. In de parochie en bij de gemeente was echter al veel langer geweten dat het niet goed ging met de kerk. Twaalf jaar geleden kreeg de kerk een 'beschermplafond'. Dat moest plaasteren onderdelen opvangen wanneer ze naar beneden voelen. De gemeente wilde het speciale plafond eind vorig jaar laten vervangen. Daarom liet het een gespecialiseerd inspectieteam ter plaatse komen.

Al snel bleek dat voorlopige maatregelen niet langer zouden volstaan, en dat er stilaan nood was aan meer duurzame herstellingswerken.

Beschermd monument

Ondertussen vroeg de gemeente aan de Monumentenwacht om ook de rest van het gebouw aan een nader onderzoek te onderwerpen. Daaruit bleek al snel dat de buitenkant van de Sint-Pieterskerk eveneens gevaarlijke mankementen vertoont. Die gebreken zijn zelfs zo ernstig dat de veiligheid van kerkbezoekers in het gedrang komt. De Sint-Pieterskerk werd gebouwd tussen 1769 en 1773 en is een opmerkelijk gaaf voorbeeld van een classicistische plattelandskerk.

Sinds december 2000 is het gebouw beschermd als monument.

De kerk maakt bovendien deel uit van het beschermde dorpsgezicht 'de dorpskern van Leerbeek'. In 1979 kreeg ook het orgel een beschermde status toegekend. Vandaar wellicht dat minister Bourgeois nu met de nodige subsidies over de brug komt om de restauratie aan de binnen- en de buitenkant van de kerk vooruit te helpen.

Erediensten

'Dat is goed nieuws', vindt Leerbeeks burgemeester Michel Doomst (CD&V). 'We hebben ondertussen echter niet stil gezeten. Dankzij het architectenbureau PajoPlan zullen we de werken vrij snel kunnen aanbesteden. Mogelijk kan de restauratie na de zomer al beginnen.' Na de werkzaamheden zullen er in de kerk nog steeds erediensten worden gehouden. (idh)

Categorie: 
Tags: 

Volg mij ook via

Tweets van Michel

event in de kijker

Eetfestijn CD&V Gooik
Edele Brabant
4-5-6-7 mei 2018

Agenda

zaterdag, 26 mei 2018
zondag, 27 mei 2018
zondag, 10 juni 2018