15
mrt

aanvechten vergunningen strikter gereglementeerd

 

Bij de herziening van de Codex Ruimtelijke Ordening zal Vlaanderen de maatregelen om het aanvechten van vergunningen strikter reglementeren.  Een paar maanden geleden nam het Vlaams Parlement reeds een initiatief, maar nu komt ook de minister met een aanvullend voorstel.

Tijdens de plenaire vergadering in het Vlaams Parlement vroeg volksvertegenwoordiger Michel Doomst (CD&V) minister Schauvliege om meer duidelijkheid. “Op lokaal niveau is het een beetje zoals in ‘Het leven zoals het is’: men kan geen weg, woningcomplex of school meer bouwen of men krijgt er het actiecomité gratis bij. Dat is ten dele normaal, want men moet zijn rechten kunnen verdedigen. Maar de aankondiging om onnodige klachtenfases in te dijken, is goed”, aldus Michel Doomst.

Het voorstel van de minister is dat wanneer een burger de mogelijkheid heeft in een openbaar onderzoek een bezwaar in te dienen en hij geen gebruik maakt van dat recht, hij nadien, als de beslissing er is, geen recht meer heeft om in beroep te gaan. De burger moet de mogelijkheden in het openbaar onderzoek benutten en kan alleen op die manier een beroepsprocedure opstarten.

Volgens Doomst is het belangrijk dat de reikwijdte tussen het eigenbelang en het algemeen belang duidelijk gedefinieerd wordt.

“Voor het evenwicht tussen aanval en verdediging inzake vergunningen hoop ik vooral dat bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen de berg werk naar beneden gaat. Daar stropt van alles en het mag geen ‘raad voor vergunningsverkwistingen’ worden”, aldus nog Michel Doomst.

Categorie: 

Volg mij ook via

Tweets van Michel

event in de kijker

Lente eetfestijn

10 - 11 - 12 -13 mei

 

zaal Edele Brabant

Agenda

zaterdag, 23 februari 2019
zondag, 12 mei 2019
zondag, 26 mei 2019