25
aug

Boerenmarkten lokken steeds meer klanten

 

De boerenmarkten in het Pajottenland boeren goed. Landbouwers en consumenten lijken zich steeds meer bewust van de voordelen van voedsel dat rechtstreeks van de boerderij op het bord komt.

“Toen we meer dan tien jaar geleden begonnen met een boerenmarkt in Gooik en Kester verklaarden veel mensen ons gek. Ze vonden dat we teruggingen naar de prehistorie, maar nu blijkt dat het omgekeerde waar is. Boerenmarkten zijn hip. Heel veel mensen kiezen bewust voor deze manier van winkelen, waarbij ze voedingswaren kopen rechtstreeks bij de boer”, zegt Michel Doomst, voorzitter van Pajottenland Plus.

“De landbouwer beseft vandaag dat kort bij de mensen staan heel wat voordelen biedt, want consumenten van vandaag zoeken gezonde, authentieke en eerlijke producten die op een duurzame manier zijn geproduceerd en dus niet meteen van de andere kant van de wereld hoeven te komen. Voor landbouwers betekent het rechtstreeks verkopen aan consumenten een extra bron van inkomsten en het zorgt voor direct contact met de consument, wat het imago van de landbouw ten goede komt. Net daarom zit er toekomst in de boerenmarkten”, zegt Doomst.

“We merken dat heel goed”, zegt Vicky Geeraerts van hoevebakkerij ‘t Keekje uit Heikruis. “We zien heel veel vaste klanten elke week opnieuw en opvallend, in de zomer ook veel toeristen die zo’n boerenmarkt wel charmant vinden. Natuurlijk speelt een locatie waar wat passage is in het voordeel.”

In het Pajottenland ging enkele maanden geleden met de Buurderij in Pepingen een alternatieve vorm van boerenmarkt van start. Daar bestellen mensen vooraf via de computer wat ze willen en komen ze het op vrijdagavond gewoon oppikken. “Om dezelfde redenen zit ook de Buurderij in de lift. Mensen willen weten vanwaar het voedsel op hun bord komt. Na enkele maanden zit de Buurderij nu aan gemiddeld 25 klanten per week die online bestellen. Elke klant besteedt gemiddeld zo’n veertig euro”, zegt Katrien Meersman van Pajottenland Plus.

Om de boerenmarkten extra in de kijker te zetten, organiseert Pajottenland Plus gedurende de maand september een speciale actie. Wie producten koopt met het Pajottenland-label, kan stempels verzamelen op een spaarkaart. Twee stempels geeft al recht op een gratis herbruikbare markttas.

Ingrid Depraetere (Het Nieuwsblad)

Categorie: 

Volg mij ook via

Tweets van Michel

event in de kijker

Lente eetfestijn

10 - 11 - 12 -13 mei

 

zaal Edele Brabant

Agenda

zaterdag, 23 februari 2019
zondag, 12 mei 2019
zondag, 26 mei 2019