18
sep

De staat hervormen: een werkwoord…

 

Het blijft een gegeven in dit land als ebbe en vloed aan de kust: telkens weer verdwijnt de drang om dit land met zijn gewesten en gemeenschappen in evenwicht te brengen met het federale niveau en steekt het de kop op. Helemaal weg is het nooit en daardoor kan je het moeilijk herleiden tot een uitroepteken :een staatshervorming is maatschappelijk een dynamisch gegeven in een land dat zich van unitair naar federaal in een vorm van confederaal model langzaam ontwikkelt.

CD&V is daarbij naast aansturende motor altijd ook van de stap-voor-stap-theorie overtuigd geweest. De christen-democratische doctrine is daarbij altijd geweest dat de hervorming een stap vooruit moet zijn voor Vlaanderen in de goede richting met perspectief op een bestuurskracht en een leefomgeving waar de mensen het beter hebben. In heel Europa wordt geprezen dat we dat blijvend in overleg en met wederzijds respect doen. De resultaten mogen er zijn:Vlaanderen vaart  vandaag een koers waarin het een benijd welvaarts-en welzijnspeil heeft bereikt in de wereld.

De complete perfectie bestaat daarbij niet: sociaal-economisch doen we het met dit regeringsbeleid zeer goed maar we kunnen niet ontkennen dat de reeks van ontslagen en faillissementen van de voorbije weken aantonen dat er nog “werk”aan de winkel is..Het veiligheidsbeleid dat wordt uitgetekend is voelbaar op het terrein maar iedereen beseft dat achter vele hoeken terreur een dreiging blijft. Ook op communautair vlak werkt men dan ook beter dagdagelijks van vooruitgang dan te wachten op het “laatste oordeel”waar ik altijd van gehoord heb dat daar de “goeie”Vlamingen van de “slechte”zouden gescheiden worden.

Ik weet een beetje met BHV hoe moeilijk het is in dit land om verworden paden in een andere richting te plaveien: blijven aandringen vanuit dagdagelijkse bekommernis haalt daarbij resultaten. Geen wetten of decreten die de perfecte wereld weerspiegelen maar die de mensen een stuk maatschappelijk meer-comfort bieden. We hebben een gesplitste kieskring,we hebben een eigen parket met een specifiek vervolgingbeleid,maar inderdaad:de rechterlijke opvolging kan nog beter..

Zo is het ook met de zesde staatshervorming waar Vlaanderen voor maar liefst 11 miljard aan eigen bevoegdheden extra krijgt: op vlak van arbeidsmarkt, oudereninstellingen en ziekenhuizen, justitie en verkeer. Allemaal domeinen die het dagdagelijks leven van de Vlaming aanbelangen en waar we nu vanuit de regio zelf aan het stuur zitten.

CD&V wacht dus niet op een “big bang”maar werkt dagelijks aan een “slow motion”in de goede richting:laat ons eerst de zesde staatshervorming in de hand invullen in plaats van over een volgende te praten in de lucht. Het is zoals met een harde munt: ”show me your reform..”

Volg mij ook via

Tweets van Michel

event in de kijker

Eetfestijn CD&V Gooik
Edele Brabant
4-5-6-7 mei 2018

Agenda

zaterdag, 26 mei 2018
zondag, 27 mei 2018
zondag, 10 juni 2018