02
mrt

Eerste stap naar verkeersvrij centrum

 

Het centrum van Gooik wordt volledig autovrij. De eerste stap van het Masterplan Dorpscentrum Gooik is intussen gezet met het plan voor een parkeer-strook achter Café De Vrede. Verder belooft de gemeente het dorpsplein op te leuken met meer groen en een speeltuin, petanqueterrein of muziekkiosk. Ook de inwoners zelf mogen meedenken over het vernieuwde centrum.

Het gemeentebestuur werkt al twee jaar in alle stilte rond een masterplan voor Gooik. Om een degelijke visie uit te werken, schreven ze een ontwerpwedstrijd uit. De Vlaamse Bouwmeester selecteerde samen met de gemeente een jong bureau uit Gent ‘Maat-Ontwerpers’ om een Masterplan uit te tekenen. De eerste belangrijke realisatie daarvan wordt de eerste ‘micro-parking’ achter het jeugdhuis en café De Vrede, op 50 meter van het dorpsplein. “Dit is een unieke kans om op die locatie een extra parking te voorzien. Als we dat niet doen, zit er niets anders op dan de kerk af te breken”, grapte burgemeester Michel Doomst (CD&V). Intussen kregen ze al groen licht van twee grondeigenaars die een strook van hun weide afstaan.

Publieke ruimte

”Dankzij de afbraak van een woning naast café De Vrede krijgen we nu de kans om een nieuwe parking aan te leggen, dicht bij het centrum”, zegt schepen en architect Simon de Boeck (CD&V) De nieuwe parking heeft 40 extra parkeerplaatsen en zorgt ervoor dat het dorpsplein grotendeels autovrij gemaakt kan worden. Ook enkele parkeervakken op straat, die voor gevaarlijke verkeerssituaties zorgen, kunnen zo verdwijnen. “Een aantal plaatsen voor kortparkeren en mindervaliden blijven wel zeker beschikbaar”, verzekert De Boeck. De parkeerstrip zal ook functioneren als publieke ruimte. “Tijdens een jaarmarkt of een kermis moet het mogelijk zijn om die plek voor andere zaken te gebruiken”, aldus De Boeck.

Meer groen

Door deze extra parkeerplaats kan het centrum nu wel verkeersvrij gemaakt worden en is er plaats voor meer groen. “Hoe we het centrum exact gaan invullen, vragen we ook aan onze inwoners zelf. Meer groen is een must, maar ook een speeltuin, een petanqueterrein of een muziekkiosk moet kunnen, laat het ons dan ook weten. Wij willen de ‘plosj’ opnieuw aan de mensen geven”, verduidelijkt De Boeck.

Netwerk parkeerstroken

De parkeerstrip is het eerste onderdeel van een netwerk aan parkeerstrips rond het centrum. Ook achter het gemeentehuis en achter de Cam worden op korte termijn een tachtigtal extra parkeerplaatsen voorzien. De aanleg van de eerste parkeerstrip kan al aanvangen na het bouwverlof, zodat eind dit jaar de parking al kan in gebruik genomen worden. De raming van de kosten voor de aanleg van de eerste parkeerstrip bedraagt 186.200 euro.

MARC COLPAERT voor Het Laatste Nieuws

Volg mij ook via

Tweets van Michel

event in de kijker

Lente eetfestijn

10 - 11 - 12 -13 mei

 

zaal Edele Brabant

Agenda

zaterdag, 23 februari 2019
zondag, 12 mei 2019
zondag, 26 mei 2019