01
jan

En de trofee “MISKLEUN 2014”gaat naar ..

 

Onlangs waren twee politieke “schoonvaders” uitvoerig aan het woord in de media over de manier waarop anderen de politiek erg moeilijke taak van sanering én relance moeten uitvoeren en vooral… COMMUNICEREN:  een aantal partijen kunnen het niet laten om beleid en politiek te verengen tot de manier waarop het in een hapklare boodschap wordt verpakt naar de “kiezer” toe. De kiezer is dan al die van 2019,  die van 2014 is al vergeten,  want hun stemmen zijn binnen. Om in termen van het kerstdiner te blijven: een opgebouwd recept, zorgvuldig voorbereid in de keuken, is verleden tijd, het moeten panklare hapjes zijn, fast kies-food eerst…

Uiteraard is het in deze media-wedren van belang om te zeggen wat men doet, maar bovenal: bij de begrotingscontrole zal men moeten doen wat men zegt. Het overzicht van het parcours van de Rode Duivels heeft dat duidelijk gemaakt: zeggen hoe men moet scoren is aangenaam, het doelpunt echt maken is soms wat moeilijker.

De achillespees van het politieke ongemak is het gevoel van onevenwicht dat vele mensen hebben bij de besparingen waarbij het grote vermogen de indruk geeft een enorm vrijgeleiden te hebben. CD&V heeft dat gebrek aan evenwicht met een vermogenwinstbelasting altijd op tafel gelegd en blijven leggen: op de onderhandelingstafel is dat vooral niet gelukt omdat onze “zusterpartij”niet wou toetreden tot een Zweedse zweet-coalitie. Men verkoos de veilige federale oppositie en de regionale knusse zetels boven een moedig herstelbeleid. Ik had het van Lutgen anders verwacht, maar ook hij “milquetiseerde” en raakte verstrikt in zijn eigen aarzelingen. Een moedige christen-democratische duw van beide zijden van de taalgrens had direct meer evenwicht gebracht in het regeerakkoord.

Vanaf de Nieuwjaarslijn bekeken is dit dan ook de flop van 2014: CDH heeft aan de opbouw van het regeerprogramma een dimensie ontnomen die nu het perspectief van de moeilijke maatregelen verzwaart. Dat evenwicht zal zich nu doorheen verdere besprekingen een weg moeten banen. Vele mensen zijn de stakingen beu, evenveel mensen beseffen dat het sociaal-economisch 12 uur is. Een communicatiegolf zal daar niets aan veranderen. Beleidsmensen, die hun moeilijke verantwoordelijkheid openlijk durven opnemen, hebben we nodig. Mag ik toch even mijn jeugdidool Leo Tindemans een heel warme afscheidsgrote brengen?

Categorie: 

Volg mij ook via

Tweets van Michel

event in de kijker

Lente eetfestijn

10 - 11 - 12 -13 mei

 

zaal Edele Brabant

Agenda

zaterdag, 23 februari 2019
zondag, 12 mei 2019
zondag, 26 mei 2019