17
mrt

Geen volwaardig justitiehuis in HV

 

Er komt voorlopig geen volwaardig justitiehuis in het arrondissement Halle-Vilvoorde. Justitie kiest voor antennes van het Brussels justitiehuis.

Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Justitie Jo Vandeurzen op een vraag van parlementslid Michel Doomst in het Vlaams parlement. Een justitiehuis is een laagdrempelig loket dat onder meer als taak heeft burgers te informeren, slachtoffers bij te staan en daders te begeleiden bij hun strafuitvoering. De voornaamste rol van het justitiehuis is de eerstelijnswerking. Rechtzoekenden kunnen er voor een eerste gesprek terecht bij een justitieassistent of een advocaat. Meestal wordt met de cliënt overlopen welke gerechtelijke procedure het meest aangewezen is. Daarnaast houdt het justitiehuis zich ook bezig met bemiddeling in strafzaken en met het onthaal van slachtoffers.

“Door de oprichting van een eigen parket in Halle-Vilvoorde, is er in Halle-Vilvoorde dan ook nood aan antennes van het Brussels Nederlandstalig justitiehuis om de dienstverlening en de samenwerking met het parket te bevorderen”, zegt de minister. “Het plan is om in een aantal publieke gebouwen in Halle-Vilvoorde antennes van het Brussels justitiehuis te installeren, onder meer in Halle, Asse en Vilvoorde. Hierdoor moeten heel wat mensen die met justitie bezig zijn, niet langer naar Brussel pendelen. Dat verhoogt de efficiëntie, vooral inzake slachtofferonthaal en bemiddeling in strafzaken. Er zijn echter geen concrete plannen voor de oprichting van een eigen justitiehuis voor Halle-Vilvoorde. Dat zou een te grote uitbreiding van het personeel vergen en daarnaast raakt de expertise versnipperd. Op korte termijn lijkt het ons het meest haalbaar om antennes op te starten, wat niet uitsluit dat we daar in de toekomst anders over denken.” Vlaams volksvertegenwoordiger Michel Doomst uit Gooik vindt een eigen justitiehuis voor Halle-Vilvoorde een noodzaak voor een efficiënte werking van het parket en hoopt dat het nodige personeel binnenkort toch kan worden ingezet. (idh)

Verschenen in Het Nieuwsblad - Ingrid Depraetere

Categorie: 

Volg mij ook via

Tweets van Michel

event in de kijker

Eetfestijn CD&V Gooik
Edele Brabant
4-5-6-7 mei 2018

Agenda

zaterdag, 26 mei 2018
zondag, 27 mei 2018
zondag, 10 juni 2018