03
jan

Gemeente investeert

 

De gemeenteraad van Gooik vergaderde op een niet-alledaagse locatie. Ze palmde voor een keer de nieuwe basisschool De Oester in Strijland in, die zo goed als afgewerkt is.

Precies een jaar geleden legde het schepencollege samen met de kinderen van De Oester de eerste steen voor een nieuwe basisschool. De bouwwerken zijn inmiddels achter de rug. Twee kleuterklasjes verhuisden al naar de nieuwbouw. De resterende kleuters doen hetzelfde na de kerstvakantie. De lagere school verhuist in de loop van januari.

In het nieuwe schoolgebouw ging veel aandacht naar licht en ruimte. Alle klassen liggen geschakeld langs een hoge open ruimte die dienst kan doen als refter, speelzaal en als polyvalente ruimte voor allerlei activiteiten.

Het is daar dat de gemeenteraad deze week vergaderde, zodat de gemeenteraadsleden als eerste Gooikenaren konden kennismaken met de nieuwe Oester.

Het werd meteen de raadszitting waarbij het budget voor 2017 en de meerjarenplannen van gemeente en OCMW werden goedgekeurd. De belastingen blijven in Gooik in 2017 ongewijzigd. Gooik behoudt zo zijn status van gemeente met een van de laagste belastingen van het Pajottenland.

In 2017 wil Gooik opnieuw investeren in een aantal projecten. Dat is onder meer het geval in de uitbouw van de Paddenbroek tot een volwaardig natuureducatief centrum. Gooik schat de kostprijs op 650.000 euro. Binnenkort komt de gemeente met de eerste concrete plannen voor de verbouwing naar buiten. Om de investering in de Paddenbroek mogelijk te maken, spaarde Gooik al enkele jaren de 130.000 euro aan toelage uit het Plattelandsfonds op.

Verder wil Gooik graag de sportsite aan de Koornmolen vervolledigen met een kunstgrasveld, zodat de Gooikse voetbalploegen ook in de winter kunnen trainen en wedstrijden spelen. Over de aankoop van een terrein naast de atletiekpiste wordt nog onderhandeld, maar de gemeente stelt alvast 350.000 euro ter beschikking.

Ook de restauratie van de kerk van Leerbeek gaat verder. De kerk werd enkele maanden geleden gesloten, omdat ze niet meer veilig was. Ondertussen werd een aannemer aangeduid voor restauratiewerken, die in totaal twee miljoen euro zullen kosten. Gooik kan voor een groot deel van die som rekenen op Vlaamse subsidies. (idh)

Ingrid Depraetere voor Het Nieuwsblad

Volg mij ook via

Tweets van Michel

event in de kijker

Lente eetfestijn

10 - 11 - 12 -13 mei

 

zaal Edele Brabant

Agenda

zaterdag, 23 februari 2019
zondag, 12 mei 2019
zondag, 26 mei 2019