22
apr

Kerk krijgt polyvalente ruimte

 

De Sint-Martinuskerk in Kester krijgt een polyvalente ruimte, die middels beweegbare wanden aangepast kan worden. Aan de buitenkant van het gebouw komen een cafetaria, keuken en terras. Het prijskaartje wordt op 1,7 miljoen euro geschat.

Het voorstel voor de Sint-Martinuskerk, die uit 1864 dateert, werd uitgewerkt door de leden van de Werkgroep Patrimonium Kester. Maar het bleef niet bij de niet-beschermde kerk alleen: ook de toekomst van de dorpskern werd onder de loep genomen. Woensdag volgde dan een dorpsbabbel in de kerk, waar zo’n honderd inwoners van het centrum present tekenden.

Burgemeester Michel Doomst (CD&V) nam als eerste het woord, en benadrukte dat het voorstel afkomstig is van inwoners van de gemeente. Zij hebben niet enkel een plan voor de kerk, maar ook voor verschillende gebouwen, waaronder de scholen, het oud gemeentehuis en de Parochiezaal. Zo kunnen de oude gebouwen van de dorpsscholen vervangen worden door een nieuwbouw, waar al een aanvraag voor ingediend werd. Daarna kan voor het oud gemeentehuis, dat vandaag door een school gebruikt wordt, een andere bestemming gezocht worden. Een verkoop is mogelijk, maar evengoed kan het gebouw omgevormd worden tot appartementen.

Vergaderzalen

Grootste uitdaging blijft evenwel de kerk. “De buitenschil en de toren moeten grondig gerestaureerd worden”, aldus Rufin Minner van de Werkgroep. “Die kosten kunnen naar schatting oplopen tot 300.000 euro.” Voorts kan het koor vooraan in de kerk behouden blijven als religieus gedeelte. Beweegbare wanden moeten dan weer geschikt zijn om in de kerk een polyvalente ruimte in te richten. “Van de noorderbeuk willen we enkele vergaderzalen maken, afgescheiden door een verplaatsbare glazen wand. Het schip van de kerk en de zuiderbeuk moeten dan dienst doen als polyvalente ruimte, met een oppervlakte van driehonderd vierkante meter.” En omdat een cafetaria dan ook aangewezen is, werd gekozen om daar langs de rechterkant van het kerkgebouw de nodige ruimte voor te voorzien. Daar zouden ook een keuken en terras komen.

Inspraak

De hamvraag was natuurlijk wat de inwoners van al die plannen vonden. Zij mochten ook hun zegje doen, en daaruit bleek dat de meeste mensen voorstander zijn. “Wie deelnam aan de dorpsbabbel, kreeg een groen en een rood kaartje”, klinkt het. “Zo konden ze voor of tegen de plannen stemmen. Maar er gingen vooral groene kaartjes de hoogte in.” Al waren sommigen ook ongerust over de komst van een cafetaria, omdat die wel wat lawaai met zich mee zou kunnen brengen. Overigens blijkt ook het Bisdom niet tegen de plannen te zijn.

De werken hebben een geschatte kostprijs van 1,7 miljoen euro. Dankzij een erfenis van een inwoner heeft de kerkraad een behoorlijk gevulde rekening en de gemeente kan tot 37 procent subsidies aanvragen. De initiatiefnemers hopen dat de werken nog voor 2020 van start kunnen gaan.

 

Marc Colpaert - Het Laatste Nieuws

Categorie: 
Tags: 

Volg mij ook via

Tweets van Michel

event in de kijker

Lente eetfestijn

10 - 11 - 12 -13 mei

 

zaal Edele Brabant

Agenda

zaterdag, 23 februari 2019
zondag, 12 mei 2019
zondag, 26 mei 2019