12
okt

Kerk Strijland wordt expozaal

 

De kerk van Strijland wordt een cultuurzaal voor voorstellingen en evenementen. Enkel in de kerken van Gooik en Oetingen blijven erediensten de hoofdactiviteit.

Alle gemeenten in Vlaanderen kregen de opdracht om een plan uit te werken over hoe het gemeentebestuur en de parochies de invulling van de kerkgebouwen in de toekomst zien. De aanleiding daarvoor zijn de dalende aantallen van de kerkbezoeken en de Vlaamse financiële steun die wordt gegeven bij renovatiewerken aan kerkgebouwen. Gooik heeft inmiddels dit huiswerk helemaal klaar. Op de jongste gemeenteraad werd het kerkbeleidsplan goedgekeurd. “Volgens dit plan behouden slechts twee van de vijf kerken liturgische vieringen als hoofdactiviteit”, zegt burgemeester Michel Doomst (CD&V). “Het gaat om de Sint-Niklaaskerk in Gooik en de Sint-Ursmaruskerk in Oetingen. Enkel in deze twee kerken vinden er op termijn nog misvieringen plaats.”

Cultuur

Wat gebeurt er dan met de andere drie kerken in Strijland, Leerbeek en Kester? “Strijland is qua architectuur een heel bijzondere kerk. Deze kerk is nog niet zo oud en werd gebouwd in de vorm van een halve cirkel. We willen deze kerk dan ook een culturele bestemming geven. De ruimte leent zich uitstekend voor voorstellingen en evenementen, zonder al te grote aanpassingen aan de structuur van het gebouw. De kerk wordt overigens nu ook al af en toe gebruikt voor concerten of voordrachten”, zegt Doomst. “Naast de kerk is er ook een parkeerterrein. In deze kerk kunnen wel nog begrafenissen plaatsvinden, maar enkel als de zaal niet voor andere doeleinden is geboekt. Cultuur krijgt hier voorrang op eredienst.”

De kerk van Leerbeek, die momenteel is afgesloten voor bezoekers wegens risico op vallende brokstukken, krijgt een dubbele functie. “Omdat het kerkje van Leerleek nogal idyllisch is, willen we in deze kerk zeker de kans behouden om ceremonies te organiseren, zoals dopen en huwelijken. In deze kerk staat ook een uniek en waardevol orgel. In samenwerking met de muziekacademie opteren we hier voor een concertruimte”, zegt de burgemeester. Ondertussen is het restauratiedossier voor de kerk van Leerbeek zo goed als rond. Verwacht wordt dat de werken nog voor het einde van dit jaar kunnen starten.

Parochiezaal

“We zaten al herhaaldelijk samen met de parochie en de mensen van Kester om een nieuwe bestemming voor de kerk van Kester te vinden. In deze kerk wordt de parochiezaal ingericht. Dit werd zo beslist omdat zaal Ons Huis, die vandaag wordt gebruikt, sterk verouderd is. Vooraan in de kerk blijft er wel een kleine gebedsruimte beschikbaar voor kleinere vieringen of als stilteruimte”, zegt Michel Doomst.

Ingrid Depraetere voor Het Nieuwsblad

Categorie: 
Tags: 

Volg mij ook via

Tweets van Michel

event in de kijker

Lente eetfestijn

10 - 11 - 12 -13 mei

 

zaal Edele Brabant

Agenda

zaterdag, 23 februari 2019
zondag, 12 mei 2019
zondag, 26 mei 2019