22
apr

Kerk van Kester wordt parochiezaal

 

De Sint-Martinuskerk van Kester krijgt op termijn de functie van parochiezaal en vergaderlokalen voor verenigingen. De chiro verhuist naar de pastorie en de dorpsschool verhuist helemaal naar de Ham. Dit voorstel kan op heel wat bijval rekenen in Kester.

Maandenlang al denkt een werkgroep in Kester na over hoe de publieke ruimten in het dorp het best georganiseerd kunnen worden voor de komende generaties. De werkgroep vroeg raad aan verenigingen, de parochie, de gemeente, de school en nog andere instanties en kwam tot het verrassende voorstel om de religieuze functie van de Sint-Martinuskerk af te bouwen en van de kerk het kloppend hart van Kester te maken. Er zou een polyvalente zaal komen, vergaderlokalen, een cafetaria, een keuken en een terras.

“Een kerk alleen maar onderhouden, kost gemiddeld dertig tot veertigduizend euro per jaar”, zegt Rufin Minner van de werkgroep Patrimonium. “Dit terwijl er steeds minder volk naar de kerk komt en er minder erediensten zijn. Hierdoor vroeg minister Geert Bourgeois (N-VA) in 2013 al om eens na te denken over de toekomst van elke parochiekerk. De kerken van Gooik en Oetingen worden behouden voor erediensten zodat de andere kerken best een andere bestemming kunnen krijgen. Voor het rijke verenigingsleven is dit een echte opportuniteit om de bestaande accommodatie te verbeteren. Want zowel de chirolokalen, de parochiezaal als de school hebben hun beste tijd gehad.”

De werkgroep stelt voor om in het koor van de Sint-Martinuskerk nog enkel een kleine stilteruimte te bewaren, waar eventueel kleine erediensten kunnen plaatsvinden en die met een schuifwand van de rest van de kerk af te sluiten. In de linker zijbeuk kunnen drie tot vier vergaderlokalen komen, afgeschermd met een glazen wand. Het schip van de kerk en de rechter zijbeuk kunnen dienen als polyvalente ruimte voor eetfestijnen, bijeenkomsten en familiefeesten. Rechts naast de kerk kan er een uitbouw met een keuken komen, aangevuld met een terras. Het uitzicht van de kerk zou bewaard blijven, al is het nog even zoeken wat er met de toren moet gebeuren, omdat die in zeer slechte staat is. In de polyvalente zaal komt ook een cafetaria. Mogelijk wordt het beheer van deze nieuwe dorpsinfrastructuur in concessie gegeven.

1,7 miljoen euro

Een studiebureau berekende dat dit plan de gemeente zo’n 1,7 miljoen euro zou kosten. Dit kan bekostigd worden met enerzijds een legaat van 450.000 euro die de parochie kreeg, met subsidies en met de verkoop van het oude gemeentehuis in de Bruneaustraat en de huidige school. De dorpsschool blijft evenwel in Kester, maar wacht op groen licht voor subsidies om een nieuwbouw te realiseren op het speelpleintje aan de Ham. Aan de Ham zullen verder ook de bestaande klassen en de chirolokalen helemaal gerenoveerd worden tot een modern schoolgebouw, zodat de dorpsschool helemaal in de Ham geconcentreerd zit. De chiro die nu in de Ham gehuisvest is, kan verhuizen naar de oude pastorie naast de kerk waar de jeugdbeweging meer plaats en speelruimte krijgt. De parochiezaal Ons Huis is helemaal afgeleefd en wordt afgebroken.

“De hele carrousel kan in gang worden gezet vanaf het moment dat de dorpsschool kan starten met haar nieuwbouw. Dan kan ook de chiro verhuizen en kan de gemeente de oude school met het gemeentehuis verkopen, zodat er geld is om de kerk te verbouwen”, zegt Rufin Minner. “Vermoedelijk zullen in Kester pas tegen 2020 de eerste veranderingen te zien zijn.”

De gemeente en het bisdom zijn het plan van de werkgroep niet ongenegen en deze week vroeg de werkgroep tijdens een ‘dorpsbabbel’ in de kerk ook de mening van de inwoners van Kester. Ook zij zien het plan voor de kerk en de andere gebouwen zitten, al moet er voor kleinere praktische problemen wel nog een oplossing worden gezocht.

Ingrid Depraetere - Het Nieuwsblad

Categorie: 
Tags: 

Volg mij ook via

Tweets van Michel

event in de kijker

Lente eetfestijn

10 - 11 - 12 -13 mei

 

zaal Edele Brabant

Agenda

zaterdag, 23 februari 2019
zondag, 12 mei 2019
zondag, 26 mei 2019