29
aug

natuurbegraafplaats op Kesterheide

 

“We ervaren het ook in het landelijke Gooik: de vraag groeit van mensen om hun laatste rustplek te krijgen op een plek die hen dierbaar is, liefst ergens in de natuur”, zeggen burgemeester Michel Doomst en schepen van Ruimtelijke Ordening Simon De Boeck.

“In Gooik zijn we dat idee wel genegen. Mensen zoeken tegenwoordig zingeving in hun leven, maar die hoeft niet altijd in een religieuze sfeer te zitten. Aan die nood naar alternatieven willen we wel tegemoetkomen. Op onze traditionele kerkhoven is bovendien niet onbeperkt plaats. Kerkhoven ontruimen betekent voor de nabestaanden altijd moeilijke momenten”, zegt De Boeck. “Natuurlijk mag men niet zomaar om het even waar assen beginnen uitstrooien. Een natuurbegraafplaats moet voorzien worden op openbaar domein, waar men een aantal regels moet naleven. Zo zal men er geen perkjes vinden, de ene naast de andere. Ook geen kruisen, bloempotten of kransen, maar wel snijbloemen die spontaan vergaan. Wel kan er op een plek een herdenkingszuil komen waar men eventueel de namen kan aanbrengen. De zone blijft primair een natuurplek, ziet er ook zo uit en wordt ook beheerd als een natuurgebied.”

CD&V heeft inmiddels concreet al een plek in het achterhoofd. “We denken heel concreet aan de Kesterheide, op de plek in de buurt van het grote kruis”, zegt Doomst. “Maar eigenlijk willen we nu graag weten wat de Gooikenaren daarover denken. Begraafplaatsen en ook de Kesterheide zijn twee gegevens die gevoelig kunnen liggen.”

Eerder dit jaar werd het idee van een natuurbegraafplaats ook al eens naar voor geschoven door Groen. Zij stelden toen als plek de Paddenbroek voor. “Maar de Paddenbroek vinden we niet geschikt voor begraven in de natuur. Daar komen te veel spelende kinderen”, aldus De Boeck en Doomst.

Ingrid Depraetere voor het Nieuwsblad

Categorie: 
Tags: 

Volg mij ook via

Tweets van Michel

event in de kijker

Lente eetfestijn

10 - 11 - 12 -13 mei

 

zaal Edele Brabant

Agenda

zaterdag, 23 februari 2019
zondag, 12 mei 2019
zondag, 26 mei 2019