18
jun

Nog veel werk aan FietsGEN

 

De provincie Vlaams-Brabant wil tegen 2020 een fietsnetwerk tussen Brussel en De Rand als een van de antwoorden op de dichtslibbende wegen. Maar er is nog werk aan de winkel, vooral richting Pajottenland.

Volksvertegenwoordiger Michel Doomst (CD&V) vroeg minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) naar een stand van zaken van het fiets-GEN (Gewestelijk Expresnetwerk) in een straal van vijftien kilometer rond Brussel. Hieruit blijkt dat er al veel werd gerealiseerd, maar dat er vooral nog verbindingen richting Pajottenland ontbreken.

'Het fiets-GEN is het best gevorderd tussen Leuven en Brussel en tussen Halle en Brussel', zegt minister Ben

Weyts. 'Tussen Leuven en Brussel is er een fietsroute aangelegd die het traject van de hogesnelheidstrein volgt. De route is helemaal berijdbaar, maar wijkt in Zaventem en Kortenberg nog af van het voorkeurtracé. Vanuit Halle is Brussel goed bereikbaar langs het kanaal Brussel-Charlerloi. In Halle zelf ontbreken nog enkele veilige fietsstroken, maar die worden samen met het project Nederhem aangelegd. Ten noorden van Brussel tussen Vilvoorde en Brussel ontbreken er grotere stukken.

Vanuit Asse komt er een fietssnelweg langs de spoorlijn Brussel-Dendermonde. De eerste fase is gerealiseerd en wordt al gebruikt door kinderen en jongeren om naar school te fietsen', zegt minister Weyts. 'Voor het stuk tussen het station van Zellik en de grens met Brussel loopt er een studie.'

Fietsen tellen

Een veilige en snelle fietsverbinding blijkt vooral richting het diepere Pajottenland nog te ontbreken. 'Vanuit Dilbeek werd er voor fietsers richting Brussel nog niets gerealiseerd. De provincie Vlaams-Brabant wil hier een regisseursrol vervullen en een tracé uitwerken',

zegt Ben Weyts.  Mogelijk komt de spoorlijn 50 tussen Oost-Vlaanderen en het Brussels Gewest daarvoor in aanmerking, maar het wordt nog onderzocht of dat technisch haalbaar is. Op die manier zouden ook Liedekerke en Affligem een fietsverbinding met Brussel kunnen krijgen.

'Het is alvast bijzonder positief dat er regelmatig overleg gebeurt over de fietsverbindingen tussen De Rand en Brussel en een projectgroep de hele zaak ter harte neemt', zegt  Michel Doomst.

Uitgerekend gisteren kondigde de provincie Vlaams-Brabant aan dat er tijdens de Week van de Mobiliteit van 16 tot 22 september een grote fietstelweek wordt georganiseerd om zo de fietsbewegingen in Vlaams-Brabant beter in kaart te brengen en het fietsbeleid daarop af te stemmen. De tellingen gebeuren door vrijwilligers, maar ook met een speciale applicatie die fietsers kunnen gebruiken om andere fietsen te tellen. De gemeenten kunnen nog tot midden juli locaties voor fietstelpunten voorstellen.

 

Verschenen in Het Nieuwsblad, door Ingrid Depraetere

 

Categorie: 

Volg mij ook via

Tweets van Michel

event in de kijker

Eetfestijn CD&V Gooik
Edele Brabant
4-5-6-7 mei 2018

Agenda

zaterdag, 26 mei 2018
zondag, 27 mei 2018
zondag, 10 juni 2018