02
okt

Oplossing in de maak voor scoutslokalen

 

Er komt een oplossing voor de lokalen van de Scouts Aurora in Oetingen. Het bisdom verleent de gemeente Gooik een erfpacht voor de grond rond de parochiezaal, waardoor de scouts lokalen kunnen bouwen. Ook een nieuwe school behoort tot de plannen.

Scouts Aurora Oetingen is met meer dan honderd leden een snel groeiende vereniging in Gooik. Maar de scouts moeten het al een tijdje stellen met bouwvallige lokalen. Die zijn bovendien niet meer geschikt om alle kinderen te herbergen, en bovendien zijn de lokalen niet zo brandveilig meer. Maar er is een oplossing in de maak. Het bisdom verleent de gemeente Gooik een erfpacht voor 50 jaar voor de gronden rond de parochiezaal, waar de kerkfabriek en de parochie eigenaar van zijn. De gemeente verleent op haar beurt een recht van opstal aan de vzw JAO (Jeugdlokalen Aurora Oetingen) om er nieuwe jeugdlokalen te bouwen. Die oplossing werd goedgekeurd op de laatste gemeenteraad. Zo kunnen de scouts nu echt starten met de plannen voor een nieuwe thuis.

De oplossing kwam er dankzij een nauwe samenwerking tussen de vzw JAO, het gemeentebestuur en de vzw ODO (Oetings Dorpsoverleg). ODO is al jaren bezig met een plan om de kern van Oetingen op te waarderen en een oplossing te zoeken voor de scholen in de dorpskern en de jeugdlokalen. De vzw legde zo de basis voor de oplossing. JAO werd in 2014 dan ook op aanraden van ODO opgericht. “Wij ijverden al jaren voor een oplossing voor onze scoutslokalen”, vertelt Sonja Van Laethem van JAO. “Maar vanuit de scouts werden we niet echt serieus genomen. Door onze vzw op te richten, kwam alles in een stroomversnelling. Vanuit JAO zoeken we een oplossing voor jeugdlokalen in Oetingen die niet alleen voor de scouts bestemd zijn. Als de scouts ooit zouden stoppen, kan een andere vereniging de gebouwen gebruiken. We zouden de lokalen ook kunnen verhuren zodat de hele gemeenschap er baat bij heeft.”

Nu er een oplossing is gevonden, gaat JAO op zoek naar financiële middelen om de lokalen te kunnen bouwen.

Groter geheel

De plannen voor de jeugdlokalen kaderen in een groter plan. Het bisdom verleent de erfpacht namelijk op voorwaarde dat er ook een nieuwe school kan gebouwd worden. Dat is voor de vzw ODO ook een belangrijk punt. “We willen dat het centrum van ons dorp een mooi geheel krijgt waar iedereen bij gebaat is”, zegt Luc Dedobbeleer van ODO. “Het hele plan moet bij elkaar passen. Er is nog veel werk aan de winkel, maar de eerste stappen zijn alvast gezet.”

Burgemeester Michel Doomst (CD&V) is alvast blij met de oplossing. “Er was ook sprake om de scouts buiten het centrum te verhuizen, maar ik vind dat ze beter in de dorpskern blijven. Deze jongeren zijn de toekomst van Oetingen. Nu is het vooral zaak om alle belanghebbenden in dit project met elkaar te verenigen.”

Het dossier zal wel nog enkele jaren aanslepen. Behalve de parochiezaal worden alle gebouwen op de site gesloopt en vernieuwd. Vooral de bouw van een nieuwe school zal nog lang op zich laten wachten. Jeugdschepen Simon De Boeck (CD&V) hoopt wel de scouts snel verder te helpen. “Het zou mooi zijn als de jongeren hier binnen drie jaar hun intrek in nieuwe gebouwen kunnen nemen”, aldus de schepen.

Diet Hautman voor het Nieuwsblad

Categorie: 
Tags: 

Volg mij ook via

Tweets van Michel

event in de kijker

Lente eetfestijn

10 - 11 - 12 -13 mei

 

zaal Edele Brabant

Agenda

zaterdag, 23 februari 2019
zondag, 12 mei 2019
zondag, 26 mei 2019