24
apr

Paddenbroek wordt plattelandscentrum

 

De renovatie van het plattelandscentrum Paddenbroek kan na de zomer beginnen. Het moet een jaar later helemaal klaar zijn om bezoekers onder te dompelen in de natuur en het typische landschap van het Pajottenland.

Het centrum Paddenbroek moet één van de architecturale blikvangers worden van het Pajottenland. De bestaande oude hoeve zal namelijk letterlijk onder een glazen stolp worden gestoken. Het centrum trekt al heel veel volk. Jaarlijks komen er bijna achtduizend schoolkinderen op bezoek. Ze leren er over de natuur, de landbouw en het landschap van het Pajottenland. Naast de educatieve rol wil men de werking van het centrum opentrekken naar uitgebreide workshops en allerlei activiteiten. Zo komt er een ‘fiets- en wandelcafé’ waar voorbijgangers even halt kunnen houden. “Gooik wil zich in de toekomst graag profileren als een plattelandsgemeente, waar natuur en landschap belangrijke troeven zijn”, zegt burgemeester Michel Doomst (CD&V). “Paddenbroek moet duidelijk maken waarom het Pajottenland zo’n specifieke regio is. Het kan tevens het toerisme en de lokale economie een boost geven.”

Grote glaspartijen

De inwoners van Gooik konden al kennismaken met de verbouwingsplannen. Een deel van de huidige gebouwen wordt gerenoveerd. Een ander deel langs de achterzijde van het pand wordt afgebroken. In het bestaande gebouw komen kantoren, een keuken, vergaderzaaltjes en een grote polyvalente ruimte. In de oude schuur is er sanitair voorzien, waar mountainbikers kunnen douchen. Een fiets- en wandelcafé op het gelijkvloers maakt het geheel af. Bijzonder is de serre die over het oude gebouw wordt geplaatst. Zo ontstaan er extra tussenruimtes, waardoor het centrum in alle seizoenen kan worden gebruikt. De grote glaspartijen geven een mooie kijk op het landschap.

Extra toelichting

“We hebben de plannen nog eens extra toegelicht”, zegt schepen Simon De Boeck (CD&V). “Veel mensen stelden zich vragen over waarom we deze investeringen precies doen. Ze nemen soms al eens het woord ‘prestigeproject’ in de mond, maar dat is het zeker niet. Voor één miljoen euro, die trouwens uit het Plattelandsfonds komt, kunnen we een zeer duurzaam en functioneel project voorzien. De kostprijs kunnen we laag houden, omdat het bestaande gebouw als basis dient.”

Binnenkort gebeurt de aanbesteding voor het dossier Paddenbroek, zodat de verbouwingswerken na de zomer kunnen beginnen. Eerst zal het bestaande gebouw aangepakt worden. Daarna wordt de glazen constructie over het bestaand gebouw geplaatst om nadien het geheel af te werken. Tegen de zomer van 2019 moet de nieuwe Paddenbroek helemaal klaar zijn.

Ingrid Depraetere voor Het Nieuwsblad

Categorie: 

Volg mij ook via

Tweets van Michel

event in de kijker

Lente eetfestijn

10 - 11 - 12 -13 mei

 

zaal Edele Brabant

Agenda

zaterdag, 23 februari 2019
zondag, 12 mei 2019
zondag, 26 mei 2019