28
mrt

Pajottenland denkt na over waar windmolens kunnen komen

 

De Hernse burgemeester Kris Poelaert nodigde gisteren zijn collega’s uit het Pajottenland en gedeputeerde Ann Schevels uit voor een gesprek over de toekomst van windenergie in het Pajottenland. “We moeten dringend zones afbakenen”, klinkt het.

“Minister Tommelein stelde onlangs nog dat Vlaanderen tegen 220.280 extra windmolens nodig heeft”, legt burgemeester Polaert uit. “Op de energiekaart van de provincie Vlaams-Brabant staat het Pajottenland ingekleurd als een ideale zone waar windmolens ingeplant kunnen worden om duurzame energie te generen. Maar verdere concrete richtlijnen hierover zijn er niet. De Vlaamse overheid heeft ondertussen de criteria om windmolens toe te laten wel versoepeld, zodat het Pajottenland ideaal terrein wordt voor de molens. We hebben geen middelen om ons hier tegen te verweren. In Herne worden we nu al geconfronteerd met een gigantisch windmolenproject van Colruyt Group en er zijn nog initiatieven op komst.”

“In het belang van onze kinderen”

“Maar als iedereen nu zomaar her en der windmolens begint aan te vragen, dat kan natuurlijk niet. Er zijn regels nodig waar die in ons Pajottenland wel en niet kunnen. Er is een regulerend kader nodig. Hierover moeten we nu nadenken vooraleer de eerste windmolens er staan en het te laat is”, zegt de burgemeester verder. “We zijn niet tegen windmolens. We zijn ook van deze tijd en we beseffen ook wel dat ook wij, in het Pajottenland in het belang van onze kinderen en kleinkinderen, op het vlak van duurzame energie onze verantwoordelijkheid moeten nemen. Maar dat zal niet gebeuren door zomaar lukraak windmolenparken in te planten. Het moet gebeuren waar wij als gemeenten zeggen waar dit kan gebeuren. We willen als gemeenten een grotere regisserende rol gaan spelen”, aldus Kris Poelaert. “Enkel op die manier kunnen we voor een draagvlak zorgen voor windmolens in het Pajottenland.”

“Het lijkt me dan ook totaal zinloos om eerst ons landschap te kwetsen en weerspannig op te wekken. Neen, we moeten eerst nadenken waar we windmolens willen, alvorens de eerste toe te laten. We moeten hierover tot een doordachte toekomstvisie komen. Eigenlijk is dit gewoon de logica zelve. KMO’s en bedrijven kunnen zich ook niet zomaar ergens vestigen. Daar zijn ruimtelijke regels voor. Hetzelfde geldt voor wonen, voor natuur en zo meer. Ook voor windmolens moeten er dergelijke duidelijke richtlijnen komen”, zegt de burgemeester van Herne.

Minste landschap aantasten

Gisteren riep Kris Poelaert in het Dominicanessenklooster zijn collega’s uit het Pajottenland samen om te zien of ook zij op deze golflengte zitten. Dat blijkt alvast het geval voor de vertegenwoordigers van Gooik, Galmaarden en Sint-Pieters-Leeuw en gedeputeerde Ann Schevels die op de vergadering aanwezig waren. Andere gemeenten lieten zich verontschuldigen, maar worden wel bij het hele verhaal betrokken. Het gaat ook nog om Halle, Lennik, Pepingen en Roosdaal en in latere instantie ook het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei.

“Ons doel is een studie te laten uitvoeren in 2018 over op welke plaatsen windmolens in het Pajottenland kunnen, en vooral waar ze het minste ons landschap aantasten. Dat landschap is net de grote troef van onze regio”, aldus nog Kris Poelaert. “Deze studie moet uitmonden in concrete richtlijnen zodat het voor iedereen duidelijk wordt waar windmolens wel of niet kunnen.”

En wat dan ondertussen met het lopende Eoly-project in Herne waarvan momenteel het openbaar onderzoek loopt ? “We pleiten voor een ‘stand still’ van alle windmolenprojecten tot wanneer de landschappelijke windmolenstudie is uitgevoerd”, aldus nog Kris Poelaert. “De landschappelijke toekomst van het Pajottenland staat hier op het spel en dat is te belangrijk om ondoordachte beslissingen te nemen. Op enkele maanden zal het nu ook niet komen”.

Ingrid Depraetere voor Het Nieuwsblad

Categorie: 

Volg mij ook via

Tweets van Michel

event in de kijker

Lente eetfestijn

10 - 11 - 12 -13 mei

 

zaal Edele Brabant

Agenda

zaterdag, 23 februari 2019
zondag, 12 mei 2019
zondag, 26 mei 2019