09
jun

Pajottenland speelt in op Bruegeljaar 2019

 

De gemeenten Gooik, Roosdaal, Lennik en Sint-Pieters-Leeuw investeren elk in een 'kijkpunt' op hun grondgebied van waar men het landschap dat Bruegel zo graag schilderde ten volle kan beleven.

In 2019 zal het precies 450 jaar geleden zijn dat de gerenomeerde schilder Pieter Bruegel overleed. Deze verjaardag wordt in Vlaanderen aangegrepen om de meester uit het Pajottenland extra onder de aandacht te brengen. Onder meer in Antwerpen, Gaasbeek en Bokrijk komen tentoonstellingen en evenementen. In Dilbeek wordt het kerkje van Sint-Anna-Pede uit Bruegel's bekende schilderij 'De parabel der blinden' in de kijker gezet. Maar ook de rest van het Pajottenland wil in dit Bruegelverhaal niet vergeten worden.

"Bruegel was een Pajot. Hij woonde en werkte hier. Het Bruegeljaar kan voor het Pajottenland een toeristische hefboom betekenen om mensen naar onze mooie streek te lokken", aldus Marleen Dekegel, voorzitter van Toerisme Pajottenland & Zennevallei. En dus worden ondertussen ook in het Pajottenland met het oog op Bruegel 1569-2019 allerlei evenementen uitgedokterd. Een van die blikvangers worden "kijkpunten' in Gooik, Lennik, Roosdaal en Sint-Pieters-Leeuw waar men het ongerepte Bruegellandschap kan beleven. Vaak zal men herkenningspunten terugvinden die ook echt in de schilderijen van Pieter Bruegel voorkomen.

De vier gemeenten leggen zelf de vista lands arts aan op vier toplocaties. Het worden plekken om te kijken, te zitten, tot rust te komen, te genieten, te reflecteren en het landschap van Bruegel te ontdekken. Op het grondgebied van Lennik komt er een kijkpunt in het landelijk gebied tussen Gaasbeek en Elingen, in Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek (Roosdaal) op de HUnsel met zicht op de Zepposmolen en het historisch kerkje, in Sint-Pieters-Leeuw aan de Witse-boom in Vlezenbeek op het breekpunt van Brussel aan de horizon en het landelijke Pajottenland en in Gooik komt er een kijkjpunt op de Kesterheide.

"We hebben ons een beetje geïnspireerd op de landschapskubus in Herne", aldus de Gooikse burgemeester Michel Doomst (CD&V). "Op de kijkpunten worden kaders geplaatst zodat men als het ware het landschap als live schilderij kan bekijken. Op de kader zelf k,omt er uitleg over Bruegel en het landschap dat men ziet. Om het gehaal aantrekkelijker te maken, denken we er ook aan om een landmark te plaatsen die de plek extra cachet geeft". Bedoleing is dat de kijkpunten in 2018 verder uitgewerkt worden om tegen begin 2019 operationeel te zijn.

Toerisme Pajottenland & Zennevallei en Pajottenland+ springen mee op de kar om recreatieve routes uit te werken die deze Bruegelplekjes met elkaar verbinden. . En uiteraard komt ook Sint-Anna-Pede in de routes aan bod. Bedoeling is dat deze 'kijkpunten' ook na het Bruegeljaar blijven staan en zo een vaste nieuwe troef worden voor het toerisme in het Pajottenland. Men kan er andere activiteiten en arrangementen aan koppelen.

De kostprijs van dit Pajotse Bruegelproject wordt geraamd op 200.000 euro. Er werd een subsidie aangevraagd bij de provincie Vlaams-Brabant en die werd deze week goedgekeurd, goed voor 130.000 euro, zodat het project uit de startblokken kan. (Ingrid Depraetere voor het Nieuwsblad).

Categorie: 

Volg mij ook via

Tweets van Michel

event in de kijker

Lente eetfestijn

10 - 11 - 12 -13 mei

 

zaal Edele Brabant

Agenda

zaterdag, 23 februari 2019
zondag, 12 mei 2019
zondag, 26 mei 2019