18
dec

Renovatiepremie SVK-woningen

 

Het aantal aanvragen voor een renovatiepremie voor woningen die worden verhuurd via een sociaal verhuurkantoor (SVK) verdubbelde de afgelopen jaren in vergelijking met 2010. Het aantal woningen nam jaarlijks evenwel slechts met 10 procent toe. Dit blijkt uit cijfers die minister Homans gaf als antwoord op een parlementaire vraag van volksvertegenwoordiger Michel Doomst: “De renovatiepremie zit sinds begin december echter in een ander kleedje. In plaats van een eenmalige uitbetaling, wordt de premie gefiscaliseerd over 3 jaar. Eén van de weinige rechtstreekse stimuli om een woning via een sociaal verhuurkantoor te verhuren, viel daarmee weg. “

 

De SVK’s zijn een belangrijk element in het antwoord op het tekort aan sociale huurwoningen. Pas de laatste jaren groeit hun bekendheid en werden de voordelen om te verhuren via een SVK duidelijk.

Het aantal SVK-woningen steeg eind 2013 tot meer dan 7000 woningen. Meestal gaat het om kwalitatief minder goede woningen, die via de renovatiepremie konden worden opgewaardeerd. Voor meer dan 10 procent van de betrokken woningen werd de laatste 4 jaar een renovatiepremie aangevraagd, goed voor een bedrag van meer dan 4,3 miljoen euro.

 

Door de fiscalisering van de premie blijft het eindbedrag weliswaar hetzelfde, maar waar eigenaars tot 1 december al een paar maanden na hun aanvraag de premie kregen uitbetaald, moeten ze nu anderhalf jaar wachten op een eerste schijf en pas binnen 3,5 à 4 jaar zal de volledige premie verkregen zijn.

 

Michel Doomst vreest dat eigenaars daardoor minder snel de stap zullen zetten om hun woning aan te bieden in de SVK-formule of bepaalde renovaties uit te voeren: “En laat nu dat het tere punt zijn. Woningen die door een SVK worden verhuurd moeten wel in orde zijn, maar zijn oud. Door het wegvallen van onmiddellijke steun lopen we het risico dat het plaatsen van super-isolerend glas of een zuinige ketel zullen worden uitgesteld. Mensen die huren van een SVK betalen wel minder huur, maar de oude staat van de woningen jaagt hun energierekening de lucht in.”

 

Doomst kaartte het probleem aan bij minister Homans. Zowel in het regeerakkoord als in haar beleidsbrief belooft de minister immers om in te zetten op het vergroten van de bekendheid van SVK-woningen en na te gaan welke bijkomende stimuli, ook fiscale, kunnen worden ontwikkeld om private verhuurders ertoe te bewegen de stap naar een SVK te zetten.

 

Michel Doomst: “De minister wil eerst grondig evalueren, vooraleer op zoek te gaan naar nieuwe stimuli. We zullen dit van zeer nabij opvolgen, want het doel om tegen 2020 aan bijna 10.000 SVK-woningen te geraken moet overeind blijven.”

Categorie: 
Tags: 

Volg mij ook via

Tweets van Michel

event in de kijker

Lente eetfestijn

10 - 11 - 12 -13 mei

 

zaal Edele Brabant

Agenda

zaterdag, 23 februari 2019
zondag, 12 mei 2019
zondag, 26 mei 2019