30
mei

Stemrecht op 16 komt er niet

 

Zestienjarigen zullen niet kunnen stemmen bij de komende lokale verkiezingen. Regeringspartijen CD&V en Open Vld zijn voor, maar N-VA zal de aanpassing van het Kiesdecreet vandaag niet goedkeuren.

'Kan het nu echt zo zijn dat wij allemaal een andere klok horen luiden bij de jongeren?'Michel Doomst (CD&V)

Twee weken geleden hielden de meeste jongerenvoorzitters van de partijen nog een vurig pleidooi voor meer inspraak vanaf zestien. Enkel de Vlaams Belang Jongeren en Jong N-VA lagen toen dwars. Zij bleven de leeftijd van achttien het meest aangewezen vinden.

CD&V en Open Vld gaven zich na de hoorzitting twee weken de tijd om N-VA te overtuigen, maar dat is niet gelukt. "We wachten nog steeds op een grootscheepse studie naar dat stemrecht op zestien", reageert N-VA-parlementslid Marius Meremans. "Leeft dat wel bij hen? Er is volgens mij geen enkel bewijs dat dit een 'hot item' is bij de jongeren."

Sterk signaal

De partij wijst ook op juridische problemen. "Sommige Vlamingen zullen dan stemrecht hebben, terwijl anderen nog steeds aan een opkomstplicht moeten voldoen. Valt dat juridisch wel te rijmen?"

CD&V betreurt het standpunt van de coalitiepartner. "Kan het nu echt zo zijn dat wij allemaal een andere klok horen luiden bij de jongeren?" vraagt Michel Doomst zich af. "Wij horen een sterk signaal vanuit het veld, dat is de beste wetenschappelijke studie die je kunt hebben."

"Doet denken aan het tegenhouden van het enkelvoudig stemrecht", reageert sp.a-parlementslid Kurt De Loor teleurgesteld. "De meerderheidspartijen moeten nu dan ook niet meer komen zeuren dat jongeren geen interesse in politiek tonen of niet maatschappelijk betrokken zijn."

In theorie zouden CD&V en Open Vld een wisselmeerderheid kunnen vormen met sp.a en Groen om het stemrecht voor zestienjarigen er alsnog door te krijgen, maar dat zien de partijen niet zitten.

(JVH)

Categorie: 

Volg mij ook via

Tweets van Michel

event in de kijker

Lente eetfestijn

10 - 11 - 12 -13 mei

 

zaal Edele Brabant

Agenda

zaterdag, 23 februari 2019
zondag, 12 mei 2019
zondag, 26 mei 2019