13
jul

Strooiweide naast Woestijnkapel?

 

Zal men binnenkort de as van overleden dierbaren kunnen verstrooien op een perceel aan de Woestijnkapel in Gooik? Michel Doomst speelt met dat idee, maar er zijn nog geen concrete beslissingen genomen.

Parlementsleden van CD&V, Open VLD en N-VA hebben een voorstel van decreet klaar dat moet toelaten om afscheidsplechtigheden persoonlijker in te vullen. Onder meer moeten gemeenten zelf kunnen beslissen waar op hun grondgebied, buiten de klassieke kerkhoven, asverstrooiingen op openbare plaatsen mogelijk zijn.

Ook CD&V-volksvertegenwoordiger Michel Doomst (CD&V) staat achter het voorstel. “Waarom zouden we bijvoorbeeld in Gooik geen perceel plannen aan de Woestijnkapel, waar dat mogelijk is?", zegt de Gooikse burgemeester.

Bos of rivier

“Vandaag kiezen steeds meer mensen voor een crematie na hun overlijden. Steeds meer familieleden nemen nadien de as van hun overleden dierbare mee naar huis. Vaak willen mensen die as uitstrooien op een geliefkoosde plek van de overledene: in de duinen, in een bos, in een rivier of waar dan ook. Momenteel mag dat echter niet volgens de wet. We willen met het nieuwe decreet gemeenten de vrijheid geven, voor zij die dat willen, dat openbare plaatsen kunnen worden aangeduid als plekken waar asverstrooiing wel kan. Die plek hoeft niet gekoppeld te zijn aan een begraafplaats of zo”, zegt Doomst.

“In het Pajottenland is dit misschien een mogelijkheid om de vele veldkapelletjes opnieuw een andere invulling te geven. In Gooik is bijvoorbeeld de Woestijnkapel een plek waar veel mensen van houden, omdat ze mooi gelegen is en symboliek uitstraalt, en waar we eventueel, als het decreet wordt goedgekeurd, een perceel voor asverstrooiingen kunnen plannen”, zegt de burgemeester. Het voorstel is echter nog niet concreet besproken.

“Feit is dat het jammer is dat zo'n mooie kapel als de Woestijnkapel zo weinig wordt gebruikt. Hoe we die kunnen invullen, daar zijn nog geen concrete ideeën over. We hebben wel Infrax gevraagd om er wifi te installeren, zodat mensen die dat willen, er in alle rust kunnen werken of studeren, ook al is de kapel er nu nog niet echt voor uitgerust”, zegt Doomst.

INGRID DEPRAETERE voor Het Nieuwsblad

 

Categorie: 
Tags: 

Volg mij ook via

Tweets van Michel

event in de kijker

Eetfestijn CD&V Gooik
Edele Brabant
4-5-6-7 mei 2018

Agenda

zaterdag, 26 mei 2018
zondag, 27 mei 2018
zondag, 10 juni 2018