07
jan

Ter Rijst wordt....

 

Vlaanderen investeert vijf miljoen euro in de renovatie van kasteel Ter Rijst. Het domein moet in de toekomst een ontmoetingscentrum voor jongeren herbergen en een plek worden waar kunstenaars zich kunnen uitleven. Voorts wordt er ook plaats gemaakt voor een B&B en een horecazaak.

Ter Rijst is een kasteeldomein in de Pepingse deelgemeente Heikruis. Het park is op zich al vijftig hectare groot, en daar hoort ook nog eens een bos van 28 hectare bij. De Vlaamse overheid is al sinds 1981 eigenaar, maar een echte functie kreeg het domein nooit.

Michel Doomst (CD&V), parlementslid en burgemeester van Gooik, was jarenlang één van de grote pleitbezorgers van een herbestemming. Hij maande minister van de Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) aan tot actie. Afgelopen zomer kwamen er dan gesprekken tussen het Agentschap Natuur en Bos - dat het omliggende natuurdomein beheert - en het Vlaams departement Cultuur. En nu wordt er vijf miljoen euro vrijgemaakt voor de renovatie van het kasteeldomein. In de voorbije jaren passeerden al verschillende ideeën de revue: van het 'Huis van het Pajottenland' tot 'Artists in Residence', een project waarbij kunstenaars een tijdje zouden logeren in het kasteel. Maar de Vlaamse overheid mikt nu toch op de jongere generatie, met een ontmoetingscentrum voor de jeugd en een expositieruimte voor jonge, talentvolle kunstenaars.

Verouderd interieur

"Na jaren van financieel getouwtrek is er eindelijk een beslissing", aldus een opgetogen Michel Doomst. "Die vijf miljoen euro zal vooral gebruikt worden om het interieur van het kasteel een stevige opknapbeurt te geven. Want de buitenkant mag dan wel in optimale staat verkeren, binnen is het verouderd. Daar zou nu een ontmoetingscentrum voor jongeren moeten komen. Maar hoe dat vorm zal krijgen, wordt nog bekeken. Vooral de culturele sector zal bij de plannen betrokken worden. Jonge kunstenaars moeten in het kasteel terechtkunnen om hun werken voor te stellen. Binnenkort zal ik een parlementaire vraag stellen aan cultuurminister Sven Gatz. Hopelijk weten we dan iets meer over de plannen."

Een bed&breakfast en een horecazaak moeten het toerisme op het domein dan weer aanzwengelen. Wie die zaken zal uitbaten, is evenwel nog niet geweten. "De subsidietoekenning is een eerste stap, nu is het tijd voor de concrete uitwerking", zegt Doomst nog. "Maar het staat buiten kijf dat het kasteel inwoners uit de hele regio moet aantrekken. Ik vind al langer dat er meer gedaan moet worden met dit prachtig stukje natuur. Het ligt in het hart van het Pajottenland, op een ideale locatie. Men heeft lang gezocht naar een oplossing die aanslaat bij de bevolking. Met ideeën uit de kunstsector en de focus op jongeren moet dit zeker lukken." ( Het Laatste Nieuws)

 

 

Categorie: 

Volg mij ook via

Tweets van Michel

event in de kijker

Lente eetfestijn

10 - 11 - 12 -13 mei

 

zaal Edele Brabant

Agenda

zaterdag, 23 februari 2019
zondag, 12 mei 2019
zondag, 26 mei 2019