13
sep

Verbouwingswerken aan Paddenbroek gestart

 

In Gooik zijn de verbouwingswerken begonnen aan de Paddenbroek. De gemeente wil de oude hoeve met bijhorend domein omvormen tot een plattelandscentrum.

Het centrum Paddenbroek moet een van de architecturale blikvangers worden van het Pajottenland. De bestaande oude hoeve wordt letterlijk onder een glazen stolp gestoken.

Het centrum trok tot nu al heel veel volk. Jaarlijks komen er bijna achtduizend schoolkinderen op bezoek. Ze leren er over de natuur, de landbouw en het landschap van het Pajottenland.

Naast de educatieve rol wil men de werking van het centrum opentrekken naar uitgebreide workshops en allerlei activiteiten. Zo komt er een ‘fiets- en wandelcafé’ waar voorbijgangers even halt kunnen houden.

De afbraakwerken zijn inmiddels gestart. Daarna kan de heropbouw beginnen .Het bestaande hoofdgebouw wordt verbouwd tot kantoren, een keuken, vergaderzaaltjes en een grote polyvalente ruimte. In de oude schuur is in sanitair voorzien, zodat mountainbikers kunnen douchen. Een fiets- en wandelcafé op de benedenverdieping maakt het geheel af.

Bijzonder is de serre die over het oude gebouw wordt geplaatst. Zo ontstaan er extra tussenruimtes, waardoor het centrum in alle seizoenen kan worden gebruikt. De grote glaspartijen zullen een mooie kijk op het landschap bieden. In het najaar van 2019 moet het gerenoveerde Paddenbroek helemaal klaar zijn.

“Gooik wil zich in de toekomst graag profileren als een plattelandsgemeente, waar natuur en landschap belangrijke troeven zijn”, zegt burgemeester Michel Doomst (CD&V). “Paddenbroek moet duidelijk maken waarom het Pajottenland zo’n specifieke regio is. Het kan tevens het toerisme en de lokale economie een boost geven.”

De verbouwing van de Paddenbroek kost een miljoen euro. Dit geld komt niet uit de gemeentekas, wel uit het Plattelandsfonds.

Omdat het bestaande gebouw als basis kan dienen, slaagde Gooik er in om de kostprijs relatief laag te houden. (idh)

Ingrid Depraetere voor Het NIeuwsblad

Categorie: 
Tags: 

Volg mij ook via

Tweets van Michel

event in de kijker

Lente eetfestijn

10 - 11 - 12 -13 mei

 

zaal Edele Brabant

Agenda

zaterdag, 23 februari 2019
zondag, 12 mei 2019
zondag, 26 mei 2019