08
dec

Vlaamse klimaatprijs

 

Kyoto in het Pajottenland, een project van vijftien gemeenten en een handvol andere partners om het energieverbruik in het Pajottenland duurzamer te maken, timmert dapper verder aan de weg om tegen 2040 helemaal te draaien op hernieuwbare energie.

Kyoto in het Pajottenland is een uniek project in Vlaanderen. Vijftien gemeenten uit de regio Pajottenland en Zennevallei, aangevuld met verschillende Woonwinkels en organisaties, hebben zich tot doel gesteld om tegen 2040 dertig procent minder CO2-uitstoot te realiseren, de helft te besparen op hun energiefactuur en voor honderd procent te draaien op hernieuwbare energie.

Om dit te bereiken lopen tal van projecten. Zo worden samenaankopen georganiseerd van zonnepanelen, allerlei isolatiemateriaal en rendementsketels om gezinnen de kans te geven hun energieverbruik en energiefactuur te laten dalen. Er werd een Kyoto-mobiel ontwikkeld, een caravan die naar de wijken trekt en waar bewoners op afgesproken tijdstippen advies kunnen krijgen over hoe ze hun woning energievriendelijker kunnen maken.

Duizend energiescans

Al deze inspanningen bezorgden Kyoto in het Pajottenland vorige week nog de Vlaamse Klimaatprijs, goed voor 30.000 euro.

“Dat geld gaan we zeker verder investeren in duurzame energieprojecten. Momenteel bereiken we zo’n tien procent van de mensen van het Pajottenland en de Zennevallei om duurzamer om te gaan met energie, maar we willen nog veel beter doen”, zegt coördinator Bruno Moens. “Zo kregen we al duizend gezinnen op bezoek in onze Kyotomobiel, waarvan er 240 ook echt een energiescan lieten uitvoeren. Door onze meer dan 1.700 energierenovaties konden we al zo’n 670.000 liter stookolie besparen en stootten we 1.352 ton minder CO2-uit. Dat betekent dat onze Pajotse gezinnen samen al 464.000 euro uitspaarden aan energiekosten, vaak door eenvoudige maatregelen.”

Samen met de coöperatieve PajoPower worden creatieve acties bedacht om de energievoorziening in het Pajottenland en de Zennevallei te verduurzamen. Zo is een plan in volle voorbereiding om op de rivier de Mark in Herne en op de Zenne in Halle een klein waterkrachtstation te bouwen dat de energie moet leveren voor een tiental huizen. “Een waterinterval van een meter blijkt voldoende en dat is op de Mark en op de Zenne aanwezig”, zegt Patrick Swyngedouw van PajoPower. “Momenteel bekijken we onder meer met het Agentschap voor Natuur en Bos wat de mogelijkheden zijn.”

LED-verlichting

Nog origineel is burgers laten participeren in duurzame LED-verlichting in de straten van een gemeente. In Halle lanceerde PajoPower als primeur voor Vlaanderen een pilootproject op de Lenniksesteenweg waar mensen aandelen konden kopen van LED-verlichtingspalen. De actie loopt bijzonder vlot.

Ingrid Depraetere

Categorie: 
Tags: 

Volg mij ook via

Tweets van Michel

event in de kijker

Lente eetfestijn

10 - 11 - 12 -13 mei

 

zaal Edele Brabant

Agenda

zaterdag, 23 februari 2019
zondag, 12 mei 2019
zondag, 26 mei 2019